Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Ακίτα

Χώρα προέλευσης : Ιαπωνία Βάρος: 34-54 kg Διάρκεια Ζωής: 10-12 Χρόνια Χαρακτήρας Υπέροχοι Σύντροφοι. Η ζωή με ένα Ακίτα (Akita)σύντροφο είναι σπάνια πληκτική. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, γεμάτη από τρυφερότητα διασκέδαση και εκπλήξεις. Τα akita και τα παιδία μπορούν να αναπτύξουν μια θαυμάσια σχέση. Τα κουτάβια αυτής της ράτσας που ανατρέφονται μαζί με τα παιδιά είναι συνήθως καλά μαζί τους. Κοινωνικοποίηση είναι το κλειδί για ένα τέτοιο σκυλί. Η κοινωνικοποίηση του γίνεταιαπο πολύ μικρή ηλικία, είναι ότι πιο βασικό για να τον καταστήσετε έναν ολοκληρωμένο όλο εμπιστοσύνη σύντροφο και φύλακα σκύλο. Η ράτσα αυτή ανθεί πλάι στην συντροφία του ανθρώπου και θα πρέπει να είναι μέλος του σπιιτικού σας και όχι απλώς ένας σκύλος παρατημένος στην αυλή αγνοημένος. Είναι το αμερικάνικο akita, που μοιάζει με αρκούδα και οι άνθρωποι εκεί στην Ιαπωνία απο όπου κατάγεται, συνήθως το χρησιμοποιούν για το κυνήγι της αρκούδας και την φύλαξη της οικογένειας.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Αμερικανικό Μπουλντόγκ

ΡΑΤΣΑ: Αμερικανικό Μπουλντόγκ. ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Αμερικανικό Μπουλντόγκ κατάγεται από το Μπουλντόγκ το οποίο ήρθε στην Αμερική από την Αγγλία με τους Βρετανούς μετανάστες. Αργότερα οι άγγλοι εκτροφείς με επιλεκτική αναπαραγωγή δημιούργησαν το μικρότερο και με καλύτερο χαρακτήρα Αγγλικό Μπουλντόγκ και έτσι το Αμερικανικό Μπουλντόγκ έμεινε το μεγαλύτερο και επιθετικότερο σκυλί. Το Μπουλντόγκ στην Αγγλία χρησιμοποιήθηκε στα αγροκτήματα για να διατηρήσει το ζωικό κεφάλαιο και ως σκυλί φύλακας, ως σκυλί κρεοπωλών και για το αιματηρό άθλημα της μάχης με τον ταύρο. Οι άποικοι στην Αμερική έφεραν το σκυλί με σκοπό να εργαστεί στα αγροκτήματα, να κυνηγά, να σκοτώνει τα βλαβερά ζώα (ποντίκια κλπ) και για να στοιχηματίζουν στις κυνομαχίες. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στις μεγαλόσωμες ράτσες αφού το ύψος του κυμαίνεται από 50 μέχρι 71 εκ. και το βάρος του είναι από 27 μέχρι 54 κιλά. Έχει μεγάλο κεφάλι με μεγάλο τετράγωνο κρανίο και ο χοντρός λαιμός και οι ώμοι έχουν τεράστια μυϊκή δύναμη. Το κοντό, γυαλιστερό και σκληρό τρίχωμά του είναι άσπρο ή άσπρο με κηλίδες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Αυτό το σκυλί δεν πρέπει να είναι συνεσταλμένο ή ντροπαλό αλλά ούτε και επιθετικό προς τον άνθρωπο. Είναι γενναίο και αποφασιστικό αλλά όχι εχθρικό. Είναι πολύ καλό με τα παιδιά. Επειδή είναι σε ετοιμότητα και γεμάτο αυτοπεποίθηση είναι γνωστό για την ηρωική προστασία που παρέχει στον ιδιοκτήτη. Επίσης, επειδή είναι πανέξυπνο, εκπαιδεύεται εύκολα και είναι πολύ υπάκουο, ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ: Αυτό το σκυλί θα αδρανοποιηθεί, εν μέρει, αν ζει σε κλειστό χώρο αλλά θα προσαρμοστεί καλά σε αυτή τη ζωή στο διαμέρισμα αν εξασκείται αρκετά. Το τρίχωμά του δεν χρειάζεται ιδιαίτερο βούρτσισμα και καλλωπισμό.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Αμερικανικό Κόκερ Σπάνιελ

ΡΑΤΣΑ: Αμέρικαν Κόκερ Σπάνιελ., Αμερικανικό Κόκερ Σπάνιελ, Κόκερ Σπάνιελ, Κόκερ Αμερικής. ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. ΙΣΤΟΡΙΑ: Αυτό το όμορφο, μικρό σκυλί είναι απευθείας απόγονος του Αγγλικού Κόκερ Σπάνιελ. Αφού ήρθε στην Αμερική στις αρχές της δεκαετίας του 1880, οι αμερικάνοι εκτροφείς το χρησιμοποίησαν για να αναπαραγάγουν ένα μικρό σκυλί συντροφιάς με όμορφο τρίχωμα. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Μικρό, παιχνιδιάρικο σκυλί που ζυγίζει μεταξύ 12 και 15 κιλών. Στα χρώματα μπορεί να είναι μαύρο, μαύρο με σκούρο καφέ-κρεμ, κόκκινο, καφέ και οποιοδήποτε άλλο χρώμα σε συνδυασμό με λευκό. Τα αυτιά είναι μακριά και κρέμονται χαλαρά. Το τρίχωμά του είναι μακρύ, μεταξωτό και κυματιστό. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι έξυπνο, πιστό σκυλί που γίνεται πολύ καλός σύντροφος. Ζει καλύτερα σε σπίτι με μεγάλα παιδιά και μικρή αυλή. Απαιτεί δραστήριο ιδιοκτήτη δεδομένου ότι είναι παιχνιδιάρικο και ενεργητικό. Είναι ανέμελο, συγκρατημένο, ευτυχισμένο σκυλί. Είναι πολύ καλό κατοικίδιο. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΚΕΡ ΣΠΑΝΙΕΛ: Το μακρύ του τρίχωμα χρειάζεται καθημερινή περιποίηση και χρειάζεται τρεις περιπάτους ημερησίως εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη αυλή. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να δοθεί προσοχή στα αυτιά για να αποφευχθούν μολύνσεις. Επειδή του είναι δύσκολο να παραμείνει καθαρό στο σπίτι, χρειάζεται αυστηρή εκπαίδευση για να μάθει που να κάνει τις σωματικές του ανάγκες.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Αμερικάνικο σταφορντσάιαρ

ΡΑΤΣΑ: Αμερικάνικο Τεριέ του Σταφορντσάιαρ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Η.Π.Α. ΙΣΤΟΡΙΑ: Απόγονος του Αγγλικού Σταφορντσάιαρ Μπουλ Τεριέ αναγνωρίστηκε σαν ράτσα στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Είναι γνωστό αλλά επειδή μοιάζει με το Πιτ Μπουλ δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα κοντό και δυνατό σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 43 μέχρι 48 εκ. και το βάρος του από 18 μέχρι 25 κιλά. Έχει μετρίου μεγέθους κεφάλι, με δυνατά σαγόνια. Τα σκούρα μάτια είναι στρογγυλά και σε απόσταση μεταξύ τους. Τα αυτιά του μπορεί να είναι κομμένα και η ουρά είναι κοντή. Το τρίχωμα είναι κοντό, γυαλιστερό και πυκνό σε όλα τα χρώματα. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ανεξάρτητο σκυλί που χρειάζεται εκπαίδευση με υπομονή και επιμονή. Είναι πιστό, ήσυχο και δυνατό σκυλί που χρειάζεται από μικρό να κοινωνικοποιηθεί για να μην παρουσιάσει επιθετικότητα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΤΑΦΟΡΝΤΣΑΪΑΡ ΤΕΡΙΕ: Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται εκτός σπιτιού. Επειδή είναι γεμάτο ενέργεια χρειάζεται, καθημερινά, αρκετή άσκηση για να εκτονώνεται και έχει ανάγκη μέτρια ποσότητας τροφής.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Βελγικός Ποιμενικός

ΡΑΤΣΑ: Βελγικός Ποιμενικός ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Βέλγιο (Groenendeal) ΙΣΤΟΡΙΑ: Σαν Βελγικό Ποιμενικό αναφέρουμε τέσσερα σκυλιά τ ο Groenendeal, το Tervuren, το Malinois και το Laenkenois. Σήμερα τα δυο πρώτα χρησιμοποιούνται σαν σκυλιά συντροφιάς ενώ τα άλλα δυο σαν φύλακες. Το πιο γνωστό από όλα είναι το Groenendeal το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και σαν τσοπανόσκυλο, στην ανίχνευση απαγορευμένων ουσιών, στην αναζήτηση και διάσωση κ.ά. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Και οι τέσσερις παραλλαγές είναι του ίδιου μεγέθους και χαρακτήρα αλλά διαφέρουν τα τριχώματά τους. Το κομψό Groenendeal είναι ένα μυώδες μαύρο σκυλί, γεροδεμένο αλλά όχι βαρύ. Είναι ευκίνητο και κινείται με υπερηφάνεια. Είναι ύψους μεταξύ 56 και 64 εκ., βάρους μεταξύ 20 και 30 κιλών και το αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό. Το άφθονο διπλό τρίχωμα είναι μαύρο και μπορεί να έχει μικρά άσπρα σημάδια στο στήθος, το πηγούνι ή τα δάχτυλα. Τα τριγωνικά αυτιά είναι στητά. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι έξυπνο, πιστό, στοργικό και ήρεμο σκυλί. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, δένεται με την οικογένεια και «απαιτεί» να γίνει μέλος της. Αυτή η ράτσα είναι έξυπνη, πιστή, στοργική και ήρεμη. Είναι κυρίαρχο και γενναίο από τη φύση του. Η κυριαρχία του ιδιοκτήτη πρέπει να επιβληθεί αμέσως για να είναι η συμβίωση ήρεμη και ειρηνική. Μόλις γίνει κατανοητό ποιος είναι ο κυρίαρχος είναι απίστευτα πιστό και υπάκουο. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και πολύ προστατευτικό και αυτό το κάνει καλό φύλακα. Είναι καλό με τα παιδιά που γνωρίζει από κουτάβι. Πρέπει να περνάει αρκετό χρόνο με την οικογένεια καθημερινά και μπορεί να πάθει άγχος εάν μένει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ: Επειδή είναι κυρίαρχο σκυλί πρέπει να μάθει από νωρίς ποιος είναι το «αφεντικό», γι’ αυτό χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη και ίσως επαγγελματική εκπαίδευση. Είναι ένα δυνατό και γερό σκυλί αλλά μπορεί να παρουσιάσει δυσπλασία ισχίων. Χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα γιατί το τρίχωμά του μαδάει. Επειδή είναι γεμάτο ενέργεια έχει ανάγκη καθημερινής έντονης άσκησης.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Κάνε Κόρσο

Χώρα προέλευσης : Ιταλία Βάρος: 40-50 kg Διάρκεια Ζωής: 10-12 χρόνια Ιστορία Η ονομασία του σκυλιού φανερώνει και την καταγωγή του γιατί cors είναι οι εσωτερικές αυλές των εξοχικών κατοικιών και τέτοιες συναντάμε πάρα πολλές στη Ν. Ιταλία όπου συνήθως βρίσκουμε το Cane Corso (Κάνε Κόρσο) . Άλλοι υποστηρίζουν ότι η ονομασία προήλθε από τη λέξη Cohors που σημαίνει φύλακας. Πάντως είναι σύντροφος των Ιταλών πολλούς αιώνες τώρα και το χρησιμοποιούσαν σαν φύλακα, στο κυνήγι και για προσωπική προστασία. Χαρακτήρας Το Cane Corso (Κάνε Κόρσο) είναι ένας εξυπνος, ενεργητικός, λογικός, είναι παρατηρητής και φύλακας. Γλυκός και αγαπησιάρικος με τον ιδιοκτήτη του, τα παιδιά και την οικογένεια, αλλά αν χρειαστεί γίνεται ένας τρομερός φύλακας των ανθρώπων και του σπιτιού. Εύκολα εκπαιδεύσιμος.Αν και ανήκει στην κατηγορία των μολοσσοειδών φυλών μπορεί να ζει ακόμα και στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις, αρκεί ο ιδιοκτήτης του να φροντίζει για την υγεία του σκύλου του και να του διαθέτει χρόνο για τις απαραίτητες βόλτες.Δεν θα το ακούσει κανείς να γαβγίζει αν δεν υπάρχει λόγος. Φροντίδα Όπως όλες οι μεγάλες ράτσες, το Cane Corso παρουσιάζει συχνά προβλήματα στις αρθρώσεις και τα κόκκαλα λόγω του υπερβολικού τους βάρους. Το Cane Corso (Κάνε Κόρσο) δεν μαδάει ιδιαίτερα και η περιποίησή του δεν χρειάζεται να είναι εντατική. Ένα βούρτσισμα μια στο τόσο θεωρείται επαρκές για να μαζεύονται οι νεκρές τρίχες.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Τσιουάουα

ΡΑΤΣΑ: Τσιουάουα. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεξικό. ΙΣΤΟΡΙΑ: Υπάρχουν διάφορες απόψεις για την προέλευση του Τσιουάουα. Αρκετοί πιστεύουν ότι ήρθε στο Μεξικό από Κινέζους, πιθανόν όμως να είναι απόγονος διασταυρώσεων σκύλων των Αζτέκων, οι οποίοι θεωρούσαν το Τσιουάουα ιερό ζώο, το θυσίαζαν στους θεούς, το έτρωγαν σαν ιερό φαγητό και πίστευαν ότι έφερνε καλοτυχία στο σπίτι που το είχε. Είναι σκυλί συντροφιάς και πολύ διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τσιουάουα είναι το μικρότερο από όλες τις ράτσες. Το ύψος του κυμαίνεται από 16 μέχρι 20 εκ. και ζυγίζει από 0,9 μέχρι 3,5 κιλά αλλά καλό είναι να κυμαίνεται μεταξύ 1 και 2 κιλών. Έχει μικροσκοπικό λεπτό σκελετό, το κεφάλι είναι στην κορυφή στρογγυλό σαν θόλος με στενή απόληξη και τα αυτιά στητά. Το τρίχωμα μπορεί να είναι ή λείο ή μακρύ. Το λείο τρίχωμα αποτελείται από γυαλιστερή, μαλακή τρίχα, λιγοστή στο κεφάλι και τα αυτιά. Το μακρύ τρίχωμα έχει μακρύτερη, μαλακή τρίχα ελαφρώς σγουρή. Υπάρχει ποικιλία χρωμάτων στο τρίχωμα όπως φαιοκίτρινο, λευκό, καφέ και μαύρο. Το τρίχωμα μπορεί να είναι μονόχρωμο ή να έχει κηλίδες ακόμα και τρίχρωμες. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα χαριτωμένο, δραστήριο, αφοσιωμένο, πιστό, τολμηρό και άφοβο σκυλί. Αγαπά τον ιδιοκτήτη, είναι επιφυλακτικό με τους ξένους και δεν συνυπάρχει εύκολα με άλλα κατοικίδια. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΣΙΟΥΑΟΥΑ: Δεν εκπαιδεύεται εύκολα και πρέπει να κοινωνικοποιηθεί από νωρίς. Δεν συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια και είναι κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά. Είναι σκυλί που μπορεί να ζήσει στην πόλη, κοιμάται μέσα στο σπίτι και χρειάζεται προστασία από το κρύο. Το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής και καθημερινή άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Τσόου Τσόου

ΡΑΤΣΑ: Τσόου Τσόου. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κίνα. ΙΣΤΟΡΙΑ: Είναι δημοφιλές σκυλί στην πατρίδα του περισσότερο από δύο χιλιετίες. Χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο, στο κυνήγι και σαν φύλακας. Αρκετές φορές έγινε τροφή (chow=φαγητό) και η πλούσια γούνα του χρησιμοποιήθηκε σαν ρούχο. Ενώ το χρησιμοποιούσαν οι Μογγόλοι και οι Τάταροι, σήμερα έχει γίνει κατοικίδιο πολυτελείας. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Τσόου Τσόου ανήκει στα μεσαίου μεγέθους σκυλιά, το ύψος τους είναι από 46 μέχρι 56 εκ. και το βάρος τους κυμαίνεται από 18 μέχρι 25 κιλά. Το Τσόου Τσόου έχει άφθονο διπλό τρίχωμα, χωρίς ποτέ να είναι δίχρωμο και τα πιο συνηθισμένα χρώματά του είναι το κόκκινο, το μαύρο, το μπλε και το γκρίζο. Η γούνα του είναι ιδιαίτερα παχιά γύρω από την περιοχή του λαιμού και θυμίζει το τρίχωμα του λιονταριού. Το εξωτερικό τρίχωμα αποτελείται από χοντρές τρίχες και υποστηρίζεται από ένα πυκνό εσωτερικό τρίχωμα. Έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό της μπλε-μαύρης γλώσσας. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ευγενικό, υπομονετικό και επίμονο σκυλί. Είναι φιλικό με την οικογένεια, δένεται με τον ιδιόκτητη, τα πάει καλά με τα παιδιά και είναι επιφυλακτικό με τους ξένους. Συνυπάρχει με κατοικίδια που γνωρίζει από κουτάβι. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΣΟΟΥ ΤΣΟΟΥ: Χρειάζεται από νωρίς εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Χρειάζεται έμπειρο ιδιοκτήτη για να γνωρίσει, από νωρίς, ποιος είναι το «αφεντικό». Από την φύση του είναι φύλακας και προστάτης του χώρου. Μπορεί να κοιμηθεί εκτός σπιτιού. Το τρίχωμά του χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περιποίηση. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής και μέτρια άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Αγγλικό Μπουλντόγκ

ΡΑΤΣΑ: Αγγλικό Μπουλντόγκ. ΚΑΤΑΓΩΓΗ: Μεγάλη Βρετανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Μπουλντόγκ κατάγεται από το αρχαίο ασιατικό Μαστίφ, σκυλί αγώνων που ήρθε στη Μεγάλη Βρετανία από τους Φοίνικες θαλασσοπόρους. Χρησιμοποιήθηκε για να παλεύει με τον ταύρο, τις αρκούδες και τα λιοντάρια. Όταν οι κυνομαχίες τέθηκαν εκτός νόμου κινδύνευσε με εξαφάνιση αλλά ορισμένοι εκτροφείς, με την επιμονή τους, κατόρθωσαν να επιβιώσει και σήμερα να είναι αγαπημένο οικογενειακό κατοικίδιο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα κοντόχοντρο σκυλί με κοντά και στραβά πόδια, τεράστιο κεφάλι, ίσιο πρόσωπο, με το κάτω σαγόνι να προεξέχει και χαλαρά ζαρωμένο δέρμα. Ζυγίζει από 22 μέχρι 25 κιλά και το ύψος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 40 εκ. Το τρίχωμά του είναι πυκνό, ίσιο, κοντό, στιλπνό και λείο. Το χρώμα του τριχώματος μπορεί να είναι λευκό, καφέ με κόκκινες κηλίδες, κόκκινο, φαιοκίτρινο, σκούρο καφέ, ή οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα σε λευκή βάση. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Παρά την μοχθηρή εμφάνισή του είναι από την φύση του ευγενικό, τρυφερό και στοργικό. Είναι σκληραγωγημένο, θαρραλέο, πολύ καλός σύντροφος για τα παιδιά και δημιουργεί ισχυρό δεσμό με τον ιδιοκτήτη. Έχει ανάγκη την ανθρώπινη επαφή για να είναι ευτυχισμένο. Συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια που έχει μεγαλώσει μαζί τους, αλλά μπορεί να εκφοβίσει τα ξένα σκυλιά. Η εκπαίδευσή του πρέπει να γίνεται σε σταθερή βάση, με υπομονή, με συνέπεια και να είμαστε δίκαιοι μαζί του. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΟΥ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ: Το κοντό τρίχωμα χρειάζεται περιστασιακά μόνο βούρτσισμα αλλά το ζαρωμένο του δέρμα χρειάζεται συχνή περιποίηση για να αποφευχθούν δερματικές παθήσεις και το πρόσωπο πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά λόγω υπερβολικών σάλιων. Είναι πολύ κτητικό σε σχέση με την τροφή του και δεν πρέπει να το ταΐζετε παρουσία άλλων σκύλων ή μικρών παιδιών. Μπορεί να παρουσιάσει αναπνευστικά προβλήματα, δερματοπάθειες, χαμηλή όραση και προβλήματα σε ισχία και γόνατα. Δεν αντέχει την κακοκαιρία και υποφέρει από θερμοπληξία εάν δεν το προσέχετε ιδιαίτερα.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: ΑΓΓΛΙΚΟ ΜΑΣΤΙΦ

ΡΑΤΣΑ: Μαστίφ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Είναι ένα σπάνιο σκυλί που οι πρόγονοί του υπήρχαν από τα πολύ παλιά χρόνια στην Αγγλία. Όταν η Μεγάλη Βρετανία κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους έφεραν μαζί τους πολλά σκυλιά που εξαπλώθηκαν σε όλη την χώρα και χρησιμοποιήθηκαν περισσότερο σαν φύλακες. Κινδύνεψε με εξαφάνιση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και διασταυρώθηκε με Αγίου Βερνάρδου. Σήμερα είναι πιο διαδεδομένο στην Αμερική. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Μαστίφ ανήκει στα μεγαλόσωμα σκυλιά, το ύψος του κυμαίνεται από 70 μέχρι 76 εκ, και το βάρος του από 79 μέχρι 86 κιλά. Το ογκώδες και φαρδύ κεφάλι καταλήγει σε φαρδιά και κοντή μουσούδα. Τα μάτια βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, είναι μικρά και σκουρόχρωμα. Τα αυτιά βρίσκονται ψηλά, έχουν απόσταση μεταξύ τους, είναι μικρά και λεπτά. Ο λαιμός είναι φαρδύς, μυώδης και ελαφρά τοξωτός. Η ουρά ξεκινά από ψηλά και είναι μακριά. Το τρίχωμα είναι κοντό, πυκνό, λείο και σφιχτό. Το χρώμα στην μουσούδα, τα ρουθούνια και τα αυτιά είναι πάντα μαύρο ενώ στο υπόλοιπο σώμα μπορεί να είναι φαιοκίτρινο με ή χωρίς μαύρα σημάδια, βερικοκί, ασήμι. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα καλόκαρδο, φιλικό, αφοσιωμένο και πιστό σκυλί. Από την φύση του είναι προστάτης του χώρου. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΑΣΤΙΦ: Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται εκτός σπιτιού. Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα τροφής και η καθημερινή άσκηση είναι απαραίτητη.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Γαλλικό Μπουλντόγκ

ΡΑΤΣΑ: Γαλλικό Μπουλντόγκ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γαλλία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Απόγονος του Αγγλικού Μπουλντόγκ, διασταυρώθηκε στη Γαλλία με άλλες ράτσες “toy” δημιουργώντας το πολύ αγαπητό, τον 19ο αι. στην Αυλή του Παρισιού, Γαλλικό Μπουλντόγκ. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα μικρόσωμο, γεροδεμένο σκυλί που έχει ύψος από 37 μέχρι 39 εκ. και το βάρος του κυμαίνεται από 7,5 έως 14 κιλά. Το κεφάλι είναι δυνατό και τετράγωνο, τα μάτια μεγάλα, τα αυτιά “νυχτερίδας” (πλατιά στη βάση με στρογγυλεμένες άκρες) και η μύτη κοντή με πλατιά ρουθούνια. Το τρίχωμά του είναι κοντό, λείο και γυαλιστερό. Στα χρώματα μπορεί να είναι λευκό, να έχει ρίγες, να έχει το λευκό σαν βασικό χρώμα με σημάδια άλλου χρώματος, να είναι κόκκινο ή κίτρινο με σημάδια και ραβδώσεις. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα πιστό, φιλικό σκυλί που αγαπά τον ιδιοκτήτη και την οικογένεια. Είναι υπομονετικό σκυλί και δεν θα γαβγίσει χωρίς λόγο. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΜΠΟΥΛΝΤΟΓΚ: Μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα και χρειάζεται ειδική φροντίδα το καλοκαίρι γιατί υποφέρει με τη ζέστη. Χρειάζεται μέτρια ποσότητα φαγητού και οι καθημερινές βόλτες καλύπτουν την ανάγκη του για άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Γερμανικό Σπιτζ

ΡΑΤΣΑ: Μικρόσωμο Σπιτζ, Μικρόσωμο Σπιτς. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Απόγονος της πιο παλιάς ράτσας της Κεντρικής Ευρώπης, είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας των Γερμανικών Σπιτζ. Εκτός από καλός φύλακας είναι και σκύλος συντροφιάς. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι ένα μικρόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 23 μέχρι 29 εκ. Έχει μικρό, τριγωνικό κεφάλι. Τα αυτιά του είναι τριγωνικά, μικρά, κοντά, μυτερά και όρθια ενώ τα σκούρα μάτια του είναι λίγο λοξά. Η ουρά του είναι φουντωτή και ο λαιμός είναι καλυμμένος από πλούσια χαίτη. Το τρίχωμα είναι διπλό, το εξωτερικό είναι μακρύ και ίσιο ενώ το υπόστρωμα είναι κοντό και πυκνό. Τα χρώματά του είναι συνήθως το μαύρο, το καφέ, το λευκό, το πορτοκαλί και το γκρι. Με βάση το ύψος υπάρχουν ακόμη το Σπιτζ Λύκος (ύψ. 43-55 εκ.), το Μεγαλόσωμο Σπιτζ (ύψ. 42-50 εκ.), το Μεσαίο Σπιτζ (ύψ. 30-38 εκ.) και το Σπιτζ Μινιατούρα ή Πομεράνιαν (ύψ. 18-22 εκ.). ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένας πιστό, έξυπνο, υπάκουο αλλά και ζωηρό, επίμονο και ανεξάρτητο σκυλί. Μπορεί να γίνει επιθετικό στα άλλα ζώα. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, αγαπά την οικογένεια και τα μεγάλα παιδιά. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΙΚΡΟΣΩΜΟΥ ΣΠΙΤΖ: Προσαρμόζεται στην ζωή της πόλης και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Το τρίχωμά του μαδάει και χρειάζεται συχνή περιποίηση. Έχει ανάγκη λίγης ποσότητας τροφής. Χρειάζεται εκπαίδευση και καθημερινά, μέτρια άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Γκόλντεν Ριτρίβερ

ΡΑΤΣΑ: Γκόλντεν Ριτρίβερ, Γκόλντεν Ρετρίβερ, Χρυσό θηραματοφόρο. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το Γκόλντεν Ριτρίβερ θεωρείται απόγονος διασταυρώσεων του Λαμπραντόρ με άλλες ράτσες. Χρησιμοποιήθηκε για να φέρνει το πληγωμένο θήραμα και σήμερα είναι ένα από τα αγαπημένα κατοικίδια. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στα μεγάλα σκυλιά. Ζυγίζει από 25 μέχρι 31 κιλά και το ύψος του κυμαίνεται από 51 μέχρι 61 εκ. Το διπλό τρίχωμα είναι μακρύ και ελαφρώς κυματιστό ενώ στην ουρά και τα πόδια είναι μακρύτερο και περισσότερο κυματιστό. Τα χρώματα περιλαμβάνουν αποχρώσεις του κρεμ και του χρυσού. Το κόκκινο και το σκούρο βαθυκόκκινο δεν είναι αποδεκτά χρώματα. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα δραστήριο, ήρεμο και έξυπνο σκυλί. Δεν είναι επιθετικό και γαβγίζει σπάνια. Αγαπάει τα παιδιά και συνυπάρχει με άλλα ζώα. Είναι πιστό σκυλί και πολύ καλό βοηθός στο κυνήγι. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΡΙΤΡΙΒΕΡ: Το Γκόλντεν Ριτρίβερ είναι ένα σκυλί που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο κυνήγι, σε αστυνομικές εργασίες, στην διάσωση και σαν κατοικίδιο. Δεν μπορεί να ζήσει εύκολα σε διαμέρισμα και έχει ανάγκη την έντονη άσκηση. Πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στην διατροφή του για να μην πάρει βάρος.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Γερμανικός Μολοσσός

ΡΑΤΣΑ: Γερμανικός Μολοσσός. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Γερμανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο “ευγενής” σκύλος του σήμερα, κατάγεται από τα μεγάλα σκυλιά των ρωμαίων πολεμιστών και χρησιμοποιήθηκε σαν οδηγός και φύλακας κοπαδιών και σαν κυνηγός μεγάλων θηραμάτων. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι μεγαλόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 75 μέχρι 82 εκ. και το βάρος του από 45 μέχρι 55 κιλά. Είναι κομψό, δυνατό σκυλί με μικρό και μακρύ κεφάλι. Τα αυτιά του ξεκινάνε από ψηλά και κρέμονται κοντά στο κεφάλι. Τα μάτια είναι σκούρα και δείχνουν έξυπνα και ζωηρά. Το τρίχωμά του είναι κοντό, πυκνό, λείο και γυαλιστερό και τα χρώματα είναι φαιοκίτρινο, χρυσοκίτρινο, κίτρινο, μπλε, μαύρο με ή χωρίς λευκά ή μαύρα σημάδια. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι δυνατό, ήρεμο, φιλικό, χαρούμενο και ευγενικό σκυλί. Θέλει να γίνει μέλος της οικογένειας και αγαπά τα παιδιά. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΜΟΛΟΣΣΟΥ: Ανήκει στα σκυλιά που κοιμούνται εκτός σπιτιού και έχει ανάγκη την ανθρώπινη παρουσία. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα τις κρύες μέρες για να μην κρυώσει. Όπως όλα τα μεγαλόσωμα σκυλιά χρειάζεται προσοχή, όσο είναι κουτάβι, να μην κουράζεται με ασκήσεις, αλλά αφού ενηλικιωθεί η άσκηση πρέπει να είναι έντονη. Έχει ανάγκη μεγάλης ποσότητας τροφής.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Βίζλα

ΡΑΤΣΑ: Βίζλα, Βίσλα, Ουγγρικό σκυλί φέρμας. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ουγγαρία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Ανήκει στα κυνηγόσκυλα με παλιές ρίζες. Έγινε γνωστό στον υπόλοιπο κόσμο όταν οι ευγενείς φεύγοντας από την πατρίδα τους (κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) το πήραν μαζί τους στις άλλες χώρες που πήγαν. Σήμερα χρησιμοποιείται ακόμη σαν κυνηγόσκυλο, ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις σκύλων και έχει γίνει αγαπημένο κατοικίδιο. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Βίζλα έχει ύψος που κυμαίνεται από 57 μέχρι 64 εκ. και βάρος από 22 μέχρι 30 κιλά. Το κεφάλι είναι στεγνό και έχει πλατύ κρανιακό θόλο. Η μουσούδα λεπταίνει ελαφρά στην άκρη της και καταλήγει σε σκουρόχρωμη μύτη. Τα μάτια είναι ωοειδή, σκουρότερα από το τρίχωμα και έχουν ζωηρή έκφραση. Τα αυτιά είναι μετρίου μεγέθους, λεπτά, μακριά, με στρογγυλεμένες άκρες που καταλήγουν στα μάγουλα. Ο λαιμός είναι στεγνός και ελαφρά τοξωτός. Η ουρά λεπταίνει προς το άκρο και όπου επιτρέπεται είναι κομμένη. Το Βίζλα εμφανίζεται με δυο τύπους τριχώματος α) τον κοντό τύπο (κοντότριχο, Short-haired) και β) τον τραχύ (σκληρότριχο, Drotszoruvizsla, wire-haired) τύπο. Στον πρώτο τύπο το τρίχωμα είναι κοντό, ίσιο, πυκνό και γυαλιστερό ενώ στον δεύτερο τύπο είναι σκληρό, παχύ, περισσότερο μακρύ εκτός από το κεφάλι που είναι λείο και έχει πυκνά φρύδια. Το σκληρότριχο Βίζλα είναι λίγο πιο κοντό (56-61 εκ.) και εμφανισιακά λιγότερο κομψό από το κοντότριχο. Το χρώμα είναι συνήθως το σκούρο χρυσό. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα ζωηρό, φιλικό και έξυπνο σκυλί. Εκπαιδεύεται εύκολα, ιδίως αν έχει δεθεί με τον ιδιοκτήτη, και θέλει να γίνει μέλος της οικογένειας. Αποζητά την ανθρώπινη συντροφιά και αγαπά τα παιδιά. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΒΙΖΛΑ: Ανήκει στα σκυλιά που μπορούν να κοιμηθούν εκτός σπιτιού. Επειδή είναι γεμάτο ενέργεια χρειάζεται καθημερινά έντονη άσκηση και έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Μαλτέζ

ΡΑΤΣΑ: Μαλτέζ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κεντρική λεκάνη της Μεσογείου, Ιταλία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Αν και οφείλει το όνομά του στην Μάλτα δεν είναι σίγουρο ότι εμφανίστηκε εκεί πρώτη φορά. Είναι πολύ παλιά ράτσα που έχει εμφανιστεί στην αρχαιότητα σε Αίγυπτο και Ελλάδα. Ήταν πολύ αγαπητό στην Αυλή της βασίλισσας Ελισάβετ Α. Χρησιμοποιήθηκε για να κυνηγάει τα τρωκτικά στις παραθαλάσσιες πόλεις της Μεσογείου. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Σε αυτά τα μικρά σκυλιά το ύψος κυμαίνεται από 20 μέχρι 25 εκ. και ζυγίζουν από 3 μέχρι 4 κιλά. Το καθαρό άσπρο τρίχωμα είναι πολύ μακρύ σε ολόκληρο το σώμα, παντελώς ίσιο και στερείται υποστρώματος. Τα αυτιά κρέμονται ίσια, κοντά στις πλευρές του κεφαλιού. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι χαρούμενο, έξυπνο, πιστό και υπάκουο σκυλί, αφοσιωμένο στον ιδιοκτήτη και την οικογένεια. Συνυπάρχει με άλλα κατοικίδια και αν αισθανθεί απειλή θα αμυνθεί με γαβγίσματα και δαγκώματα. Εκπαιδεύεται εύκολα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΜΑΛΤΕΖ: Είναι ένα σκυλί που του αρέσουν τα χάδια. Καθημερινά χρειάζονται καθαρισμό τα μάτια και τα αυτιά ενώ το τρίχωμα βούρτσισμα και συχνό λούσιμο. Έχει προσαρμοστεί στη ζωή της πόλης και πρέπει να κοιμάται μέσα στο σπίτι. Υποφέρει με την πολλή ζέστη και την υγρασία. Χρειάζεται μέτρια ποσότητα τροφής και μέτρια άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Παγκ

ΡΑΤΣΑ: Παγκ, Μοπς. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κίνα. ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο πρόγονος του σημερινού Παγκ είχε κάνει την εμφάνισή του πριν πολλούς αιώνες στην Ανατολική Ασία. Ήταν το αγαπημένο σκυλί στις Αυλές, στην αρχή της Κίνας και μετά της Ολλανδίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας, όταν ήρθε στην Ευρώπη. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στα μικρόσωμα σκυλιά με ύψος από 25 μέχρι 30 εκ. και βάρος από 6 μέχρι 8 κιλά. Είναι γεροδεμένο σκυλί με μεγάλο, στρογγυλό κεφάλι. Τα μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα. Τα αυτιά είναι μικρά, λεπτά, απαλά και διπλωμένα. Η ουρά είναι μικρή και κάνει κουλούρα πάνω από τη λεκάνη. Το δέρμα είναι χαλαρό και δημιουργεί πτυχές στο κεφάλι. Το τρίχωμα είναι λείο, απαλό, κοντό, γυαλιστερό και τα χρώματα είναι μαύρο, βερικοκί, ασημί και φαιοκίτρινο με μαύρη μάσκα. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα χαρούμενο σκυλί που αγαπάει πολύ την οικογένεια και θέλει να γίνει μέλος της. Είναι καλός φίλος των παιδιών και ακούραστος σύντροφος στα παιχνίδια τους. Αν και του αρέσει η ανθρώπινη συντροφιά είναι επιφυλακτικό με τους ξένους. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΑΓΚ: Είναι σκυλί που προσαρμόζεται εύκολα και μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα. Έχει ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας από τη ζέστη. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό, γιατί ενώ έχει ανάγκη μικρή ποσότητα τροφής είναι λαίμαργο και μπορεί να παχύνει, αφού δεν του αρέσει και η άσκηση. Το τρίχωμά του χρειάζεται τακτικό βούρτσισμα και συχνό καθάρισμα οι πτυχές του προσώπου του.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Αγίου Βερνάρδου

ΡΑΤΣΑ: Αγίου Βερνάρδου. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Ελβετία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο σκύλος αυτός κατάγεται από τα σκυλιά που, πριν 2.000 χρόνια, είχαν μαζί τους οι ρωμαίοι πολεμιστές, και αφού διασταυρώθηκε με τις τοπικές ράτσες δημιουργήθηκε ο γνωστός διασώστης των Άλπεων που βρίσκει τον πληγωμένο ή τον χαμένο ξένο, τον βοηθά να βρει τις αισθήσεις του και τον κρατά ζεστό. Επειδή έχει δυνατή όσφρηση μπορεί να εντοπίσει άνθρωπο κάτω από μέτρα χιονιού. Οφείλει το όνομά του στη Μονή του Αγίου Βερνάρδου που εκτρέφει τέτοια σκυλιά και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα για να ψάξουν και να σώσουν τον ταξιδιώτη μόλις παραστεί ανάγκη, έχοντας δεμένο στο λαιμό τους βαρελάκι με κονιάκ για να μπορέσει να πιεί και να ζεσταθεί ο διασωθείς. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ανήκει στα μεγαλόσωμα σκυλιά με ύψος από 65 μέχρι 80 εκ. και βάρος από 50 μέχρι 90 κιλά (το θηλυκό είναι μικρότερο από το αρσενικό). Είναι δυνατό και εντυπωσιακό σκυλί με ογκώδες και βαρύ κεφάλι. Τα σκούρα μάτια δείχνουν φιλική διάθεση. Τα αυτιά είναι ψηλά στο κεφάλι και κρέμονται. Η ουρά είναι φαρδιά, μακριά και χοντρή. Το πλούσιο τρίχωμα είναι δυο ειδών: κοντό και μακρύ, το κοντό είναι λείο και σκληρό ενώ το μακρύ είναι μεσαίου μάκρους, λείο ή ελαφρά κυματιστό. Το χρώμα είναι λευκό με κόκκινο. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι φιλικό σκυλί, που αγαπά την οικογένεια και ιδιαίτερα τα παιδιά. Συνυπάρχει με άλλα ζώα και δεν γαβγίζει συχνά. Είναι γενναίο, υπάκουο, πιστό και αφοσιωμένο σκυλί που εκπαιδεύεται εύκολα. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΓΙΟΥ ΒΕΡΝΑΡΔΟΥ: Είναι σκύλος που το τρίχωμά του χρειάζεται βούρτσισμα, κοιμάται εκτός σπιτιού, χρειάζεται μεγάλη ποσότητα τροφής και αρκετή άσκηση. Μπορεί να ζήσει σε διαμέρισμα αλλά πρέπει να έχει μεγάλους χώρους. Υποφέρει από τη ζέστη. Χρειάζεται από νωρίς να κοινωνικοποιηθεί και επειδή είναι μεγαλόσωμο σκυλί πρέπει να εκπαιδευτεί.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Σιβηρικό Χάσκυ

Χώρα προέλευσης : Ρωσία Βάρος: 16-27 kg Διάρκεια Ζωής: 12-15 Χρόνια Χαρακτήρας Σκύλος φιλικός, πράος, παρατηρητικός και άνετος στην επικοινωνία. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως σκύλος φύλακας και δεν είναι κατάλληλο να κρατά σε απόσταση ή να εκδιώκει τους διαρρήκτες. Η ίδια του η φύση το καθιστά έναν καλό συνεργάτη, υπό την προϋπόθεση ότι έχει μάθει από κουτάβι να εντάσσεται στην ανθρώπινη κοινότητα. Το Χάσκι Σιβηρίας (Siberian Husky) χρειάζεται συντροφιά και κίνηση. Οποιοσδήποτε αποφασίσει να υποδεχτεί στην οικογένεια ένα τέτοιο σκυλί, πρέπει να υπολογίσει ότι θα ξοδεύει κάποιες ώρες της ημέρας συντροφιά με το σκύλο του είτε περπατώντας είτε κάνοντας τζόγκινγκ ή μακρινές διαδρομές με σκι. Φροντίδα Το τρίχωμα του Χάσκι Σιβηρίας (Siberian Husky) δεν χρειάζεται συχνή περιποίηση, εκτός από τις περιόδους έντονης τριχόπτωσης, οπότε η ανάγκη για βούρτσισμα είναι καθημερινή. Επίσης λόγω του μεγέθους τους και της φύσης τους χρειάζονται καθημερινό περίπατο και άσκηση.

Picture
Picture Picture Picture

Ράτσα: Γιορκσάιρ Τεριέ

ΡΑΤΣΑ: Γιόρκι, Τεριέ Γιορκσάιρ. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Μεγάλη Βρετανία. ΙΣΤΟΡΙΑ: Οι διασταυρώσεις κυνηγετικών Τεριέ με άλλες μικρόσωμες ράτσες δημιούργησε το Γιόρκι το οποίο χρησιμοποίησαν οι ανθρακωρύχοι, στην Αγγλία, για να κυνηγά τα τρωκτικά στις στοές και στις καλύβες τους. Σήμερα θεωρείται σκυλί “σαλονιού” και είναι καλός σύντροφος. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το Γιόρκι είναι μικρόσωμο σκυλί που το ύψος του κυμαίνεται από 18 μέχρι 23 εκ. και το βάρος του δεν υπερβαίνει τα 3,5 κιλά. Έχει μικρό κεφάλι, με πλούσιο πυρρόξανθο τρίχωμα πολύ πιο μακρύ από τον κορμό, που καταλήγει σε μικρή μαύρη μύτη. Τα μάτια είναι σκούρα και τα αυτιά είναι μικρά, σχήματος V, όρθια, καλυμμένα από κοντό, σκούρο πυρρόχρωμο τρίχωμα. Η ουρά είναι καλυμμένη με πλούσιο τρίχωμα σκουρότερο από το υπόλοιπο σώμα. Το τρίχωμα είναι μακρύ, φτάνει στο έδαφος, ίσιο, γυαλιστερό και θυμίζει μετάξι. Στον κορμό έχει χρώμα σκούρο μπλε ατσαλιού. ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ: Είναι ένα χαρούμενο, έξυπνο και ανεξάρτητο σκυλί. Είναι επιφυλακτικό με τους ξένους, είναι καλός σύντροφος στο παιχνίδι των μεγάλων παιδιών και απαιτεί να γίνει μέλος της οικογένειας. Μπορεί να παρουσιάσει επιθετικές τάσεις στην παρουσία άλλων ζώων, μέσα και έξω από το σπίτι. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΕΡΙΕ ΓΙΟΡΚΣΑΪΡ: Απαιτεί την ανθρώπινη συντροφιά και δεν είναι καλός σύντροφος για μικρά παιδιά. Προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος που ζει και κοιμάται μέσα στο σπίτι. Έχει ανάγκη μικρής ποσότητας τροφής και μέτριας άσκησης. Το τρίχωμά του χρειάζεται, καθημερινά, βούρτσισμα


1